سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ ۱۶:۰۵
 

اخبار

تغذیه مناسب، سپر دفاعی در مقابله با بیماری‌ها

مسئول واحد تغذیه بیمارستان بزرگ نفت اهواز: رژیم غذایی مناسب از ابتلا به بیماری‌ها پیشگیری می‌کند.

 

تغذیه و رژیم غذایی مناسب ارتباط نزدیکی به سیستم ایمنی بدن و چگونگی واکنش آن در مقابل ویروس‌ها دارد، تغذیه مناسب از مهمترین عوامل موثر بر سیستم ایمنی افراد است.

هر ساله  ۱۵ تا ۳۰ دی‌ماه هفته بسیج ملی اطلاع‌رسانی تغذیه سالم برگزار می‌شود. برگزاری بسیج ملی تغذیه با هدف فرهنگ‌سازی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه و کاهش شیوع عوامل خطر تغذیه‌ای بیماری‌های غیر واگیر از جمله کاهش مصرف قند، نمک و چربی، افزایش مصرف میوه، سبزی و حبوبات و پیشگیری از کنترل وزن و چاقی در سطح کشور است.

 امسال سیزدهمین دوره بسیج ملی تغذیه سالم را در حالی پشت سر می‌گذاریم که شاید تنها شماری از مردم کشور نسبت به وجود چنین برنامه‌ای آگاهی دارند و یا در معرض برنامه‌های پیش‌بینی شده در این طرح قرار گرفته‌اند.

 این مناسبت بهانه‌ای شد تا با مسئول واحد تغذیه بیمارستان بزرگ نفت اهواز به گفتگو بنشینیم.

نسرین علی‌نژاد در پاسخ به سوال روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز درباره یک رژیم غذایی سالم عنوان می‌کند: مصرف یک رژیم غذایی سالم در زندگی به جلوگیری از سوء تغذیه در تمام اشکال آن و همچنین به جلوگیری از طیف وسیعی از بیماری‌های غیر واگیر کمک می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: رژیم غذایی سالم رژیمی است که در آن تمام نیازمندی‌های بدن به مواد مغذی برای رشد و نمو، مقابله با بیماری‌ها، تامین انرژی و حفظ سلامتی تامین شود و این موضوع از طریق درخواست تمام گروه‌های غذایی شامل کربوهیدارت‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها امکان‌پذیر میباشد.

مسئول واحد تغذیه بیمارستان بزرگ نفت اهواز در خصوص موارد مهم یک رژیم غذایی عنوان می‌کند: موارد مهم و اصولی یک رژیم غذایی صحیح شامل حفظ تنوع، تعادل و تناسب در دریافت مواد غذائی است، به این معنا که هر فرد با توجه به شرایط فیزیولوژیک، سن، جنس و میزان فعالیت بدنی از تمام گروه‌های غذایی شامل غلات، میوه‌ها، سبزیجات، لبنیات، گوشت و حبوبات به صورت متناسب، متعادل و متنوع بهره‌مند شود.

علی‌نژاد در پاسخ به سوال مطرح شده در خصوص مشکلات شایع مرتبط با وضعیت تغذیه‌ای توضیح داد: چاقی، اضافه وزن و سوء تغذیه از مشکلات شایع مرتبط با وضعیت تغذیه می‌باشد. امروزه تغذیه صحیح نقش بسیار حائز اهمیتی در پیشگیری از بروز و کنترل عوارض بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، بیماری‌های قلبی-عروقی، پرفشاری خون، افزایش چربی خون و سرطان ایفا می‌کند، همچنین نقش تغذیه در افزایش عملکرد سیستم ایمنی همواره مورد توجه می‌باشد.

نقش رژیم غذایی در پیشگیری از بیماری‌ها دیگر سوالی است که این مسئول به تشریح آن می‌پردازد: تغذیه صحیح از طریق داشتن یک رژیم غذایی مُکفی که تامین‌کننده همه گروه‌های غذایی شامل میوه‌ها، سبزیجات، اسیدهای چرب ضروری، فیبرها، پروتئین‌ها، لبنیات، گوشت، حبوبات و ... می‌باشد که با توجه به سن، جنس، شرایط فیزیولوژیکی و فعالیت بدنی افراد تنظیم می‌شود و می‌تواند نقش موثری در کیفیت زندگی فرد و پیشگیری از بیماری‌ها داشته باشد.

مسئول واحد تغذیه بیمارستان بزرگ نفت اهواز در ادامه گریزی به چگونگی بروز و ظهور عوارض تغذیه ناسالم زد: عوارض تغذیه ناسالم در بزرگسالان که عمدتا به صورت افزایش یا کاهش دریافت مواد غذایی اتفاق می‌افتد و منجر به اضافه وزن، چاقی و یا سوء تغذیه می‌شود. چاقی زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های مختلف غیر واگیر از جمله دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، افزایش فشارخون، چربی بالا و حتی سرطان می‌باشد. از طرف دیگر دریافت ناکافی مواد غذائی نیز افت عملکرد سیستم ایمنی و در نتیجه کاهش قدرت مواجهه با بیماری‌ها را به همراه دارد.

همچنین عوارض تغذیه ناسالم در کودکان به 2 شکل بروز می‌کند: نوع اول به صورت چاقی، اضافه وزن و عوارض ناخواسته‌ای که در بزرگسالان نیز اتفاق می‌افتد و نوع دوم سوء تغذیه مواد غذایی می‌باشد که در کودکان عوارض وسیع‌تری را به همراه دارد، این عوارض شامل اختلال در رشد و نمو کودکان، کاهش قدرت حافظه و یادگیری، اختلال در سیستم ایمنی کودکان و بروز بیماری‌هایی مانند فقرآهن و مشکلات مشابه آن در کودکان است.

علی‌نژاد درباره تفاوت نوع تغذیه میان مردان، زنان و کودکان اینگونه پاسخ داد: تغذیه در گروه‌های مختلف افراد، همچنین در دوران مختلف زندگی، در سنین مختلف، در مردان، زنان و کودکان تفاوت دارد و این تفاوت ناشی از تفاوت در نیازهای افراد به مواد مغذی می‌باشد، که با توجه به این تفاوت رژیم‌های غذایی خاص برای افراد با توجه به جداول مقادیر مرجع دریافت مغذی، تنظیم و ارائه میشود.

وی درباره نقش آموزش در تغذیه گفت: آموزش تغذیه در گروه‌های مختلف جامعه با ارتقاء سطح دانش و آگاهی تغذیه‌ای جامعه و همچنین فرهنگ‌سازی در خصوص تغییر سبک زندگی و ایجاد عادات غذایی صحیح نقش حائز اهمیتی در سلامت عمومی و پیشگیری از ابتلای به بیماری‌های غیرواگیر دارد.

علی‌نژاد در خصوص کیفیت و توجه به تغذیه بیماران در بیمارستان نفت اهواز اظهار داشت: تغذیه بیماران در بیمارستان بزرگ نفت اهواز توسط کارشناسان تغذیه مورد توجه و کنترل می‌باشد، تغذیه بیماران با روش‌های مختلف شامل تغذیه دهانی انترال، مورد پایش و کنترل کارشناسان تغذیه می‌باشد.

مسئول واحد تغذیه ادامه داد: تنظیم برنامه غذایی جهت بیماران با رژیم غذائی مختلف شامل رژیم‌های غذایی معمولی، کم نمک، کم چربی، دیابتی و ... به صورت روتین و همچنین ارائه مشاوره‌های تغذیه برای بیماران نیازمند به مشاوره و انجام ارزیابی تخصصی بیماران توسط کارشناسان تغذیه در بخش‌های بستری در حال انجام است.

علی‌نژاد در ادامه به نقش کارشناسان تغذیه در بیمارستان‌ بزرگ نفت اهواز و چگونگی نظارت آنها پرداخت و عنوان کرد: کارشناسان تغذیه در این مرکز درمانی در 2 حیطه خدمات غذایی و مشاوره تغذیه و خدمات بالینی در حال ارائه خدمات به بیماران هستند.

وی در پایان این گفتگو یادآور شد: مواد غذایی از مرحله ورود به بیمارستان تا طبخ و توزیع غذا تحت کنترل و نظارت این کارشناسان قرار می‌گیرند، همچنین ارائه خدمات مشاوره تغذیه به مراجعین و ارزیابی تخصصی تغذیه بیماران بستری از جمله خدمات روتین در حال انجام در بخش تغذیه بیمارستان است. 

بسیج ملی تغذیه سالم

۲۴ دی ۱۴۰۱ ۱۴:۴۶
روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز |
تعداد بازدید : ۳۴۱

نظرات بینندگان