متخصص داخلی بیمارستان بزرگ نفت اهواز گفت: پوکی استخوان (استئوپروز) بیماری پیشرونده و خاموشی است که اغلب بدون هیچ علامتی آغاز میشود و با کاهش توده استخوانی و تحلیل بافت استخوان همراه است.
دکتر سهیلا سعادتیان به مناسبت 29 مهر روز جهانی پوکی استخوان در گفتگو با روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز گفت: افرادی که تحرک خیلی کمی دارند و کم ورزش میکنند زودتر به پوکی استخوان مبتلا میشوند. همچنین کمبود کلیسم و ویتامین D از عوامل دیگر پوکی استخوان است.
وی گفت: مصرف روزانه کلسیم 800 تا 1200 میلیگرم به شکل مواد غذایی و یا دارویی، مصرف روزانه 800 تا 1000واحد ویتامین D ، ورزشهایی مثل پیادهروی ، دویدن ، دوچرخه ثابت ، اسکی فضایی، یوگا، ورزش تای چی و ... حداقل 3 روز در هفته و ترجیحاً 5 روز در هفته به مدت 30 دقیقه در روز در پیشگیری از پوکی استخوان تاثیر مستقیم دارند.
این پزشک متخصص به عدم مصرف خوراکیهای ممنوعه برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان اشاره کرد و گفت: انواع نوشابه، روغن جامد، مصرف بیش از اندازه نمک ( بیش از۲ تا ۳ گرم در روز)، مصرف روزانه بیش از یک وعده غذای چرب و سرخ شده ، مصرف غذاهای فرآوری شده از جمله سوسیس، کالباس و انواع سسها، مصرف بیش از اندازه شیرینیها و کیک و شکلات، مصرف بیش از اندازه چای و قهوه و مصرف الکل از جمله مواردی است که میتواند موجب ابتلا افراد به پوکی استخوان شود.
دکتر سعادتیان افزایش سن را از مهمترین عوامل بروز پوکی استخوان، این بیماری خاموش عنوان کرد و گفت: افراد لاغر با استخوانبندی ظریف، افراد سیگاری، مصرف مداوم و روانه الکل، افراد مبتلا به بیماریهای دیابت ، تیروئید ، پاراتیروئید و بیماریهای رودهای از جمله سلیاک و التهاب روده و افرادی که عملهای جراحی جهت کاهش وزن انجام دادهاند، در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارند.
وی اضافه کرد: داروهای کورتیکواستروئیدی(کورتونها)، PPT مثل امپرازول، پنتوپرازول، مدروکسی پروژسترون استات، داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین، سرترالین، پاروکستین، فلووکسامین، سیتالوپرام، داروی ضد دیابت از جمله پیوگلوتازون، داروی پیوند اعضاء مثل سیکلوسپورین، ایمورال، تاکرولیموس ، هپارین، اناکساپارین، وارفارین، ویتامین A و فرروزماید از مهمترین داروهای کاهش دهنده تراکم استخوانها هستند.
متخصص داخلی بیمارستان نفت اهواز شکستگی را مهمترین و شایعترین پیامد پوکی استخوان برشمرد و افزود: بروز این شکستگیها در مچ دست، لگن و مهرههای کمری شایعتر است و منجر به پیامدهای زیادی از جمله تغییر کیفیت زندگی، ایجاد درد و ناتوانی و از دست دادن استقلال افراد و نیز افزایش نرخ مرگ در سالمندان میشوند.
دکتر سعادتیان تشخیص به موقع پوکی استخوان را بسیار مهم خواند و گفت: اکنون متداولترین و قطعیترین روش برای تشخیص پوکی استخوان سنجش تراکم استخوان (BMD) است.
گفتنی است 29مهر برابر با 20 اکتبر به عنوان روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری شده که شعار امسال روز جهانی پوکی استخوان "هر قدم یک گام به سوی استخوانهای قویتر" است.