استراتژیهای غربالگری وتشخیص زودهنگام برای سرطانهای شایع، در سرطان پستان،سرطان کولورکتال وسرطان رحم از بهترین اثر بخشی برخوردار است به عبارت سادهتر، صرف هزینه برای تشخیص زود هنگام این سرطانها نه تنها اتلاف منابع نبوده بلکه یک سرمایهگذاری ارزشمند محسوب می شود.
به گزارش روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز ، سازمان بهداشت جهانی، مهمترین علت افزایش سرطان را نامناسب بودن شیوه زندگی (life style) دانسته ومواردی همچون کاهش مصرف میوه و سبزیجات، کاهش فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی،کلسترول بالا، مصرف مواد مخدر و مصرف سیگار را از جمله مهمترین مصادیق نادرست بودن شیوه زندگی که منجر به بروز سرطان میشود اعلام نموده است .
از سوی دیگر، افزایش متوسط سن جمعیت و امید به زندگی که از58 سال در سال 1357 به 78 سال در سال 1400 رسیده است، علی رغم همه مزیت هایی که داشته ، به صورت اجتناب ناپذیری امکان مواجهه با برخی از سرطانها را افزایش داده است. نکته قابل تامل آن است که سرطان پستان در استان خوزستان رتبه اول شیوع سرطانها را به خود اختصاص داده است.
سازمان بهداشت جهانی و برنامه ملی سرطان در ایران در مواجهه با سرطان ، پنج راه برد اساسی شامل پیشگیری، غربالگری در افراد بدون علامت، تشخیص زود هنگام، تشخیص ودرمان و مراقبت های تسکینی را در اولویت اصلی برنامه ریزیها وتخصیص منابع خود قرار داده است .
مهمترین رویکرد در استراتژی پیشگیری از سرطان، ارتقا سواد سلامت، خود مراقبتی واصلاح سبک زندگی است و مطالعات نشان داده که با اتخاذ همین راهکارها سرطان تا 40% قابل پیشگیری میشود .
استراتژیهای غربالگری وتشخیص زودهنگام برای سرطانهای شایع، در سرطان سینه،سرطان کولو رکتال وسرطان رحم از بهترین اثر بخشی برخوردار است به عبارت سادهتر، صرف هزینه برای تشخیص زود هنگام این سرطانها نه تنها اتلاف منابع نبوده بلکه یک سرمایه گذاری ارزشمند محسوب می شود.
یکی از راههای موثر در پیشگیری و کنترل سرطان انجام غربالگری است، در حقیقت غربالگری به معنای تشخیص سرطان نیست، بلکه به معنای بررسی وضعیت سلامت بدن است که به صورت دورهای این ارزیابی انجام میشود و با این اقدام هرگونه ضایعه غیرطبیعی، به موقع تشخیص داده شده و قابل درمان خواهد بود که از این طریق میتوان از پیشرفت آن ضایعه به سمت سرطان پیشگیری کرد.
به همت تیم پزشکی خانواده، متخصصین زنان و زایمان و جراحی، کارشناسان بهداشت خانواده، مامایی، پرستاری و رادیولوژی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز طی دو سال اخیر انجام غربالگری سرطانهای پستان و رحم به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفت.
برنامه غربالگری فعال شامل مراحل آموزش نحوه خود مراقبتی و معاینه پستان، فراخوان فعال و معاینه توسط کارشناسان مامایی، انجام ماموگرافی و ویزیت تخصصی توسط پزشکان متخصصین زنان و زایمان و جراحی میباشد.
طی دو سال گذشته بیش از یکهزار و 300 نفر از بانوان 40 سال به بالا از جمعیت تحت پوشش صنعت نفت اهواز، از نظر احتمال ابتلا به سرطان پستان غربالگری شدندکه 26 مورد سرطان پستان در مراحل اولیه تشخیص داده شد.
تشخیص سرطان در 20 مورد از این بانوان به قدری زودهنگام بوده که نیاز به ماستکتومی (برداشتن کامل یا بخشی از بافت پستان) نبوده است.
همچنین طی دو یکسال اخیر انجام غربالگری سرطان دهانهرحم از طریق تست پاپ اسمیر 3 برابر نسبت به مدت مشابه قبل افزایش یافته است.